Tuesday, November 23, 2010

tekNik mAkeup d BahagIan mata ~ part 1

salam semua
hari nie aku nak share sedikit pasal make up especially kat bahagian mata. tak bayak pom yg aku thu pasal nie cumer nk berkongsi serba sedikit pasal nie. bagi ku kalu nak make up. bahagian mata yang paling penting sebab biler ada orang bercakap nga kiter tentu die tgok kat mata. kalu mata ygang cantik tak per gak nie kalu ad taik mata mcm aner gaknyer.hehehehe. gelak jangan tak gelak. huaahauuah.ok berbalik cter saknie. tak susah tak payah pom cumer perlu berusaha dan rajin nk mencuber. biler colour sesuai di gunakan gerenti mmg cantik lar. so korang punyer mata mmg cantik dan org len pom xhenti2 dok puji hang..hahahaha. sajer jer nak gelak ckit. bagi mereka yang tak suker eyeshadow ataupom mlah nak pakai aper kater guner jer eyeliner. tak susahkan.
disini ada 2 teknik cara solekan di bahagian mata
teknik smokey eyes
jenis solekan mata nie sesuai untuk mata sepet, kelompak mata cembung, mata kecik ataupom mata tanpa kelompak. teknik solekan ini sesuai dengan warna berunsur gelap ok seperti hitam arang, coklat gelap, biru tua, merah bata mahupom unggu manggis
caranyer adalah dengan menyapukan warna pembayang mata mutiara, gading di bawah kening (tulang mata). tahu tak kat maner tulang mata.hehehe. ia bertindak sebagai highlight ataupom meninggikan struktur  tulang kening tau.
pilih warna pembayang mata yg sesuai sama ada mengikut kesesuaian baju mahupom stktur mata kamu. adunan warna biru pekat dan hitam misalnyer akan lebih berseri dan menyerlah sekiranyer di taburi serbuk kilauan yg memberi kesan yang dramatik pada sepasang mata

  nie adalah antara teknik solekan smokey eyes

warna yg boleh d gunakan adalah warna gelap contohnyer warna hitam arang, biru tua, unngu manggis dan len2 colour..


gabungan 2 colour pom ok gak. mata pom kelihatan cantik dan sihat. menyerikan lagi mata kamu

teknik socket eyes

solekan ini pula untuk mereka yg mempunyai mata yg besar bundar dan sembap atau bengkak. teknik ini memerlukan lebih daripada 3 warna tau dan ia agak meriah dan ceria.
antara warna-warna yg boleh d guna paki termasuklah putih gading/mutiara,warna siber seperti emas dan perak, oren, biru muda, merah jambu, hitam dan coklat. pancaran emas pada bahagian kelopak dan coklat kehitaman d sudut dan bingkai mata meryerlahkan dan meryegarkan mata kamu

 
soz mata kamu yg sembak tu boleh lar d tutup mcm solekan teknik socket eyes. tapi solekan ini jika d kenakan berlebihan i mean kerterlaluan nmpak d tak cantik sgt.

p/s thank reading my entry




No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget