Wednesday, June 22, 2011

osteoporosis

Assalamuailakum
Dengar jer perkataan osteoporosis semua orang dah tahu kan?. persoalanyer siapa yang berisiko mendapat  osteoporosis? Adakan kita atau kamu?. let's checkout...

osteoporosis atau tulang rapuh dalam bahasa kampung bagi nek2 moyang kiter yang lebih mudah di fahami di kalangan mereka. kalu korang cakap medical nga tokyang korang kompen xtido malam di buatnyer. back from story. ia terjadi bila kadar penyerapan semula (osteoklas) lebih tinggi dengan kadar pembinaan tulang (osteoblas) dalam tulang korang. Aper punca yang menyebabkab menda tu berlaku? sah memang kena tahu. makne taknyer kalu korang yang jenis tak suker minum susu. susu , penting kerana kandungan kalsium adalah  untuk pembinaan tulang.tak der kaitan nga saper2 ok tapi susu juga boleh di ganti dengan sumber makanan yang lain contoh kekacang ker. jangan salah angap tu. osteoporosis juga korang buleh dapat bila korang merokok. tak kira men or women. Tapi ada juga mitos bahawa perempuan merokok bukan sajer2 tapi nak kelihatan slim. bukan model myfair ok. nie sebab asap rokok boleh membakar kalori. For more information, look on your website.

But, women' risk for osteoporosis than man. nak tahu kenapa. Ini sebab women include a thin body frame, race ( caucasian or asian ) , family history of osteoporosis, nulliparity, early menopause, moderate to heavy alcohol ingestion, smoking, caffeine use, sedentary lifestyle and a diet low in calcium. bunyi pom dah macam menyeramkan. lagipom baek mencegah daripada mengubati.hehehe. betul x?
nak ker anda jadi macam nie.. blup!!

nampak x tulang yang sihat nga osteoporosis.

p/s      sayangilah tulang kamu

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget